Waarom het Europees Migratiepact niet zal werken

Nicole De Moor zwaait met haar Europees Migratiepact. ‘Het Pact moet zorgen voor 20.000 asielzoekers minder voor ons land.’ kopt HLN vandaag.

Was dat maar waar…

Niet alles aan het Pact is slecht, maar de basisfilosofie erachter blijft een strategische vergissing van jewelste.

Open asielgrens

Dit Pact blijft namelijk uitgaan van het principe van de open asielgrens na illegale binnenkomst in Europa. Elke gelukszoeker die met een mensensmokkelaar via weg of zee illegaal in Europa binnen komt, zal hier asiel kunnen aanvragen en mogelijks verblijfsrecht kunnen verwerven. Illegaal vertrek blijft zo een enorm lucratieve zaak. Europa zal zo het El Dorado blijven voor elke haveloze Afrikaan of Aziaat.

Chaos

‘Ja maar, we gaan ze snel screenen en snel terugsturen aan de Europese buitengrens.’ luidt De Moor’s repliek. Om tienduizenden migranten in Lampedusa, Kos of Lesbos snel te kunnen screenen heb je immense opvangfaciliteiten en asielinstanties nodig. Landen als Griekenland en Italië zijn daar de laatste 30 jaar nog nooit in geslaagd. De asielprocedures duren er járen en alles verloopt er in complete chaos.

Hotspots

De idee is zelfs helemaal niet nieuw. In 2015 richtten we de Europese hotspots aan de buitengrenzen op. Met als doel, jawel, snelle screening en snelle terugkeer…. Miljarden aan Europese asielsteun voor de versterking van onze zuidgrens gingen sindsdien in rook op. Weet je trouwens dat dit Europa zelfs de bouw van grenshekken weigert terug te betalen aan de Lidstaten want ‘tegen de basiswaarden van de Europese Unie’?

Terugkeer

Na de snelle screening komt er dan soi-disant een snelle terugkeer voor de afgewezenen. Snelle terugkeer? Ook dit is de afgelopen 30 jaar nog geen enkele Lidstaat gelukt. Waarom zou dit dan plots wel lukken? De toenemende geopolitieke spanningen en zelfs vijandigheden tussen Noord en Zuid doen mijn geloof hierin tot onder het vriespunt dalen.

Lief lachen

Terugkeer zal eerder moeilijker worden dan makkelijker, vrees ik. De Taliban, Hezbollah, Assad, de pan-Arabische verplichte despoten of Afrikaanse coupdictators verroeren geen vin onder wat Europese ‘druk’.

Geïnstitutionaliseerd fakenews

Neen, het verhaal van de snelle screening en de snelle terugkeer is het grootste geïnstitutionaliseerde fakenews dat ik ooit gehoord heb. En ging Vivaldi daar niet tegen strijden, tegen dat fakenews over migratie?

Spreiding of afkoping

Tot slot heb je het ‘spreiding of afkoping’-verhaal. Elke Lidstaat moet een quorum aan asylanten opnemen. Als je ze niet wil dan betaal je 20.000 euro per kop. De beestenmarkt in Ciney is er niets tegen. België moet 3,2% doen. Omgerekend zo een 11.400 asielzoekers per jaar opvangen. Dit natuurlijk indien we dezelfde Europese instroom van illegale binnenkomsten als nu kennen. ‘20.000 minder dan nu’ toetert De Moor trots in rauwe Minder! Minder! Minder!-Wilders stijl. Je zal maar een christendemocraat zijn. Zo eentje van ‘naastenliefde’ en zo.

Go for zero

Wel, Nicole als we die 11.400 asylanten kunnen afkopen aan 20.000 euro per persoon laten we dan gauw 228 miljoen op tafel leggen en voor zero gaan. Nog altijd 800 miljoen euro belastinggeld minder dan wat je nu jaarlijks aan asielopvang uitgeeft. Kunnen we dat afspreken?

Paniek

De paniek in de Europese bestuurskamers zorgt voor deze cynische en onwerkbare asieldeal. En paniek is een slechte raadgever.

You will not make Europe home

Wat we nodig hebben is een Australische aanpak. Sluit de grens voor elke vorm van illegale migratie. Beloon illegale binnenkomst NOOIT met Europees verblijfsrecht. Installeer hekken en muren aan de landsgrens en steek een maritieme zeegrens in elkaar via een Europese marine-operatie. Maak de smokkelaars en hun klanten één ding duidelijk: ‘You will not make Europe home!’

Hart

Kies voor een harde grens, maar verlies uw hart niet. Geef tienduizenden échte vluchtelingen de kans om via een veilige en legale weg wél een nieuw leven te beginnen in Europa. Gebruik het hervestigingsprogramma van het UNHCR en verhoog de dotatie aan dit VN Vluchtelingenagentschap fors zodat de opvang in de regio ook substantieel beter wordt.

Dát is de oplossing voor het probleem. Dit Europees Migratiepact is dit spijtig genoeg helemaal niet.

Plaats een reactie