‘Vrede op Aarde’

Tussen de ovenhapjes, de bergen cadeauverpakking en de kalkoen door, is het niet slecht om even stil te staan bij de toestand in de wereld. Het is toch Kerstmis, nietwaar?

Dubbele negroni

De ultieme kerstwens ‘Vrede op Aarde’ lijkt een verre droom. Rusland, Oekraïne, Armenië, Azerbeidzjan, Israël, Gaza, Yemen, Sahel, West-Afrika, DRC, Soedan… de wereld is in de ban van oorlogsvuur terwijl ‘s werelds politiemacht bij uitstek, de Verenigde Staten, harder met zichzelf worstelt dan Mr. Jones. De cocktail van een op zichzelf gekeerde Westerse supergrootmacht verwikkeld in een episch presidentieel gevecht, met expansionistische hyena’s genre China en Rusland, maakt 2024 linker dan een dubbele negroni op een nuchtere maag.

Poetin’s brutaliteit

‘Het echte probleem is dat Rusland in Oekraïne een wereldwijde ‘Go!’ gaf om zomaar ergens binnen te vallen en land af te pakken. Dat deden ze eigenlijk in 2014 op de Krim al, maar nu nog roekelozer.’ analyseerde een Litouwse NAVO-vriend treffend. Poetin’s brutaliteit wekt interesse en navolging bij het snel stijgend aantal autocraten. Weg met de ‘International rule based order’! Weg met de VN Veiligheidsraad! Weg met het Internationaal Recht! Het is elk voor zich en pakken wat je krijgen kan.

Cynisch oefenterrein

Oekraïne is zo het cynische oefenterrein van deze Nieuwe Wereldorde geworden. Letterlijk, met de meest geavanceerde wapens en technieken in gebruik, en geopolitiek, met een Rusland dat de overhand neemt. Oekraïne kampt met een acuut tekort aan manschappen, munitie en materiaal. De Russische stellingen zijn oninneembaar. Elk blauwgeel offensief bijt de tanden stuk op hun mijnenvelden, loopgraven en artillerievuur.

Trump’s terugkeer

Toch blijven echte Zwarte Zee vredesonderhandelingen ondenkbaar zolang beide partijen hun winstkansen (even) hoog inschatten. Zelensky rekent op het Westen, Poetin rekent op Trump. In afwachting van Trump’s terugkeer blokkeren zijn MAGA-discipelen intussen de extra Oekraïense steunpakketten in het Amerikaanse parlement.

Ben-Goerion’s droom

De oorlog die Hamas uitlokte tegen Israël kent intussen haar voorspelbare uitkomst. Israël overwint militair, maar verliest haar gezicht en mondiaal krediet. Terug naar het totale isolement. Jaren van ontdooiingspolitiek tussen de Joodse Staat en de Arabische wereld uitgewist. Bij elk dood Palestijns kind verliest Ben-Goerion’s droom aan geloofwaardigheid. Na de aanslag kwam de schok, met de schok kwam de oorlog, maar wat komt er na de oorlog?

De ayatollahs in Iran lachen zich in het vuistje. Of dat zo zal blijven, valt af te wachten. Mijn inschatting? Teheran onderschat de toorn van het Westen.

18(?) verkiezingen

Iemand vertelde me dat we in 2024 maar liefst 18 Westerse verkiezingen hebben. Ik heb ze niet nageteld, maar met de Europese en de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het belang manifest. De kans is groot dat we op 31 december 2024 in een andere wereld leven dan op 1 januari 2024. Een hardere wereld. De speeltijd is definitief voorbij. De decennialange Westerse naïviteit op vlak van grenzen, defensie-investeringen en algemene weerbaarheid komt met een hoge prijs.

Cringe

In België kunnen we ons intussen laven aan cringe kerstfilmpjes en Chinese TikToks op witte baskets. En veel chocolade, frieten en bier natuurlijk.

Een gedachte over “‘Vrede op Aarde’

  1. Het was Biden die het GO gaf aan Rusland om Oekraïne binnen te vallen.
    Poetin had een troepenmacht verzameld aan de grens met Oekraïne, maar deed voorlopig niets. Tot Biden voor heel de wereld doodleuk verkondigde dat hij NIET zou ingrijpen als Rusland Oekraïne zou binnen vallen. Tot twee maal toe! Hoe dom kan een president zijn? Kort daarna heeft Poetin de aanval ingezet. Tja… Wat had je verwacht?
    En dan Oekraïne “steunen” met net genoeg middelen om niet ten onder te gaan. Laat me niet lachen!!!

    Ik weet niet of Trump ideaal zou zijn voor Poetin. Trump heeft in het verleden reeds gezegd dat hij Poetin voor een keuze zou gesteld hebben. Trump gaf te verstaan dat hij niet zou aarzelen om Moskou plat te gooien. Misschien zou Poetin wel twee keer nagedacht hebben.
    Maar ja… Naïef Europa, met zijn onverkozen “leiders” en zijn “woke”-kerk. En ondertussen maar moslims importeren die maar wat graag Europa zouden kelderen. Het is een kwestie van tijd. Ben benieuwd hoeveel auto’s en steden er dit eindejaar in brand zullen staan… Ach, ik zal wel een “racist” zijn zeker?

    En dan hebben we nog de hypocriete NVA… Eerst verandering beloven, om dan alles te doen om het Vlaams Belang buiten te houden… Wat wordt het nu??? Ik neem geen risico: Vlaams Belang krijgt mijn stem! Als onze stem weer niet geldt, laat dan dat “democratische” Europa maar ten onder gaan. Het is alvast islamitisch aan het worden. Misschien onze laatste feestelijke Vlaamse niet-halal maaltijd. Ik ga er dubbel van genieten!

    Mvg van een ex-NVA-stemmer

Plaats een reactie