Voor 300.000 Brusselse Vlamingen

Het Nieuwsblad 28 april 2009 
N-VA gaat resoluut voor 300.000 Vlaamse Brusselaars
|<< << 7 van 23 >> >>|
N-VA gaat resoluut voor 300.000 Vlaamse Brusselaars

Brussel De N-VA maakte een demografische studie van Brussel en baseert daarop haar verkiezingsvoorstellen. De basis is dat de inwoners van het Brussels Gewest moeten kiezen: ofwel zijn ze van de Vlaamse Gemeenschap, ofwel van de Franse.

We zetten de drie opvallendste vaststellingen van de demografische studie op een rijtje, gevolgd door de daaraan gekoppelde N-VA-voorstellen.

Vaststelling 1: Het aantal inwijkelingen uit het buitenland ligt fors hoger dan het aantal uitwijkelingen, en dat ondanks de grote stadsvlucht. Het zijn vooral Belgen die Brussel ontvluchten. Met als gevolg een sterke internationalisering van Brussel.

Voorstel 1: Een doorgedreven en verplicht integratiebeleid.

Het volgen van een integratiecursus is in Brussel niet verplicht. In Vlaanderen wel. De N-VA wil dat nu ook in Brussel verplicht maken. Niet door die materie naar het gewest over te hevelen, wel door de Brusselse inwoners te verplichten te kiezen voor een van de twee gemeenschappen: de Vlaamse of de Franstalige. Wie kiest voor de Vlaamse, moet zich dan ook naar de Vlaamse eisen schikken. Dit betekent voor nieuwelingen: een inburgeringcursus volgen.

Hoeveel Brusselaars zouden zich dan zouden opgeven voor de Vlaamse Gemeenschap? Na enig aandringen wil Karl Vanlouwe, lijsttrekker voor het Vlaams parlement, toch een cijfer geven. ‘We gaan voor 300.000.’ Dat is dubbel zoveel Vlamingen als wordt aangenomen op basis van de kiezers voor Vlaamse lijsten.

Vaststelling 2: Na jaren fors dalen, stijgt het aantal geboortes in Brussel weer.

Voorstel 2: Een jaarlijkse aanvullende Vlaamse kinderbijslag van 500 euro per kind tot drie jaar, op basis van de gemeenschapskeuze. De inburgeringcursus van daarnet is een last voor nieuwe Vlamingen. De verhoogde kinderbijslag is een lust. De N-VA stelt nog meer lekkers in het vooruitzicht: voorrang bij inschrijving in Vlaamse scholen en de fameuze Vlaamse jobkorting.

Dus nogmaals: gewoon door te kiezen voor de Vlaamse Gemeenschap kan elke Brusselaar dan van die voordelen genieten? Provinciaal voorzitter Theo Francken: ‘Inderdaad. Ongeacht of je nu thuis Nederlands, Frans of Arabisch spreekt. Zo gek is ons voorstel toch niet. Nu al maakt de Brusselaar een beetje die keuze door op te geven in welke taal hij zijn identiteitskaart wil. Ook die keuze heeft consequenties.’

Vaststelling 3: Meer dan 13.000 inwoners van het Brusselse Gewest werden in 2007 Belg, door de snel-Belg-wet.

Voorstel 3: Schaf de snel-Belg-wet af. Hier is de N-VA kort en duidelijk: ‘Een identiteit is geen vodje papier. Je moet er iets voor doen als je die wil verwerven.’ (pom)

© 2009 Corelio
Publicatie: Het Nieuwsblad / Brussel-Noordrand
Publicatiedatum: 28 april 2009
Auteur: pom;
Pagina: 20
Aantal woorden: 375
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s