Tram 11

eurochallenge

Uit recent onderzoek blijkt immigratie/integratie een top 3 bekommernis van ‘de modale Belg’. Meer nog dan pensioenen, werk of gezondheidzorg houdt het migratie- en integratiedebat hem/haar bezig. Uit het  onuitgegeven postelectoraal onderzoek 2010 van TNS Dimarso blijkt dat steeds meer mensen de N-VA niet enkel met de Vlaamse standpunten vereenzelvigen, maar ook met immigratie en integratie. Het thema wordt stilaan onze ‘second selling proposition’. Met Geert Bourgeois als Vlaams Minister van Inburgering, Sarah Smeyers, Daphne Dumery en mezelf op migratie in de Kamer en binnenkort hopelijk nog een superaanwinst op onze studiedienst, steken we erg veel politieke energie in dit dossier.

En dit harde werk begint op te leveren. In de Vlaamse Regering door de jaarlijkse recordaantallen inburgeraars en in de Kamer door o.a. de goedkeuring van de strenge wet inzake gezinshereniging, de verhoogde inzet op terugkeer en hopelijk binnenkort de afschaffing van de Snel-Belg-Wet en het fundamenteel aanpakken van de asielcrisis. Maar ook op het veld is de interesse enorm. Als het zo hard blijft gaan, zal ons N-VA migratieteam tegen het eind van de legislatuur zowat elke parochiezaal in Vlaanderen bezocht hebben met ons humaan maar strikt discours. De reacties uit de tientallen zalen die ik al toesprak zijn unisono, Vlaanderen is helemaal klaar met de lakse oogkleppenpolitiek van de laatste jaren. Er moeten nù strengere regels komen inzake nationaliteit, gezinshereniging, asiel, regul, terugkeer én integratie. Vrijheid en verantwoordelijkheid, rechten en plichten, daar gaat het om.

Nuance is hét cruciale element in ons discours, nét omdat we centrum-rechts zijn. Zonder nuance gaat de boodschap verloren. Om dit aan te tonen begin ik mijn toespraak steeds met het prachtige gedicht van grand monsieur Herman De Coninck, Tram 11. Vervolgens poneer ik wat provocerend dat ik mij niet overspoeld voel, wonende in het blanke Lubbeek in het pittoreske Hageland, waarna de halve zaal begint te stoelschuifelen, maar dat ik weet dat er veel mensen zich wél overspoeld voelen en dat dit in onze grootsteden niet enkel een gevoel is, maar een ontegensprekelijk gegeven.

TRAM 11

Tram heen. Tram terug. Heen: jonge Zaïrese
heeft met baby hees geneurie, veel tijd,
intimiteit, elkaar, openbaar
en toch alleen van haar. Tram kijkt ernaar.

Tram terug: Marokkaanse probeert jengelend zoontje,
zootje, zotje stil te krijgen. Hoe meer ze hem door elkaar
schudt, hoe meer letters er uit hem vallen.
Tot Antwerpse volksmadam hem met tatata

tot zichzelf brengt. En tot ons allen.
Tingeling, tingeling door de stad.
Het openbaar vervoer doet aan beschaving,
aan feestelijkheid, aan wanordehandhaving

Herman de Coninck

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s