Doel bereikt

Amper 124 vreemdelingen dienden in december een regularisatieaanvraag (9Bis) in, het laagste maandcijfer in decennialang Belgisch vreemdelingenbeleid. In heel 2017 waren er 2.549 regularisatieaanvragen om humanitaire redenen. Ook dat is een laagterecord.

Belangrijkste redenen?
1/ Ze moeten nu betalen, vroeger was alles GRATIS. (350€/pp, kinderen vrijgesteld. Opbrengst: 10 mio €)
2/ Er komt géén collectieve regularisatie.

Door deze aanhoudende lage instroom kunnen we voor de eerste keer ooit de immense achterstand wegwerken. Dit is in december gelukt!

MAAR om deze loodzware achterstand op te kuisen, hebben we een serieus tandje moeten bijsteken en zijn er veel meer beslissingen genomen, meer negatieve beslissingen, maar ook meer positieve. Resultaat: méér mensen werden geregulariseerd: van 941 mensen in 2016 naar 1.443 in 2017 (+54%). Van 3.782 mensen werd de regularisatieaanvraag geweigerd in 2016, van 5.153 in 2017 (+36%). Dus zowel het aantal positieve, als het aantal negatieve beslissingen stijgt. Verhoudingsgewijs stijgt het aantal positieve beslissingen sterker. Dit komt omdat heel wat oude dossier eindelijk behandeld zijn met vaker een positieve uitkomst voor de aanvragers (zeer lang verblijf…).

Dit is wat extreemrechts me nu verwijt in haar communicatie, dat ik méér mensen regulariseer. Klopt, maar dat is een tijdelijk fenomeen veroorzaakt door het opkuisen van de achterstand. We zijn niet lakser, wel bereiken we voor de eerste keer in tientallen jaren het DOEL: veel MINDER regularisatieaanvragen, WEG met de gratispolitiek voor vreemdelingenaanvragen en GEEN achterstand meer.

Dit is in het belang van de vreemdelingen want ze krijgen snel een antwoord op hun aanvraag, en ook in het belang van de ontvangende samenleving want er zijn duidelijke regels en geen chaos meer.

Bekijk zeker ook de grafiek: ‘Aantal aanvragen in onderzoek op het einde van het jaar’. We komen van héél ver, maar we hebben voor het eerst ooit ons doel bereikt.

9766C0DE-B225-4EE1-BC90-8216BCB72480

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s