Vrijwillige terugkeer naar El Salvador

Even een blog over de manier waarmee Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi zijn terugkeercijfers wil opsmukken, namelijk met truken van de foor en op kap van de belastingbetaler. Lees even mee:

Op donderdag 12 november liet Staatssecretaris Mahdi zichzelf uitgebreid in beeld brengen in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem, mooi op tijd voor de middagjournaals. Aanleiding: hij had een vliegtuig gecharterd om 79 mensen vrijwillig naar huis te brengen. Ecologisch en financieel kun je daar vragen bij stellen, want de vlieger zat nog niet halfvol, maar de meeste vragen riep toch de bestemming op: El Salvador.

Waarom in godsnaam El Salvador? De illegale immigratie vanuit dat kleine christelijke land in Centraal-Amerika bedraagt maar een fractie van de veel grotere aantallen uit de moslimwereld en Sub-Saharisch Afrika. In de criminaliteitsstatistieken komen ze al helemaal niet voor. Om die redenen hebben de onderdanen van dat land niet eens een visum nodig om de Schengenzone te betreden. Ze kunnen gewoon een vlucht boeken naar Brussel en op vertoon van hun internationaal paspoort de grenscontrole passeren.

Helemaal te gek wordt het als je bekijkt hoe Staatssecretaris Mahdi de 79 Salvadorianen overtuigde om op zijn gecharterd vliegtuig te stappen: door hen 700 euro cadeau te doen per volwassene en 350 per kind. Dit is de zogenaamde ‘reïntegratiepremie’, een zak geld om opnieuw te integreren in hun geboorteland dat ze vrijwillig verlieten. Voor een gezin met twee kinderen loopt dat op tot een aardige 2100(!) euro, een lekkere bonus bovenop een gratis vlucht voor wat mogelijks niet meer is dan een vrijblijvend bezoekje aan de familie thuis.

Want, en hier komt de pointe van de slechte grap, er werd aan die mensen géén ‘inreisverbod’ opgelegd, hoewel dat perfect mogelijk was binnen het Schengensysteem. Lees: ze kunnen de volgende dag al meteen een ticket terug naar Brussel boeken, niemand kan hen tegenhouden. Wie zou nu niet ingaan op zo’n riant aanbod?

Mogelijks is een deel van die “terug gebrachte” mensen vandaag alweer in ons land. Anderen komen eens de kerstdagen en oudejaarsfeesten achter de rug zijn. Maar een deel zal zeker terugkomen, want de redenen waarom ze naar België trokken zijn immers onveranderd: ze kunnen meer geld verdienen met zwartwerk hier (in de bouw, als poetshulp en nanny,…) dan met wit werk in eigen land. Dit fenomeen bestaat al jaren oa met de illegale Brazilianen.

Om het plaatje compleet te maken: we gaan nooit weten hoeveel van die 79 mensen al opnieuw in ons land zijn, want hun terugkeer wordt niet eens geregistreerd bij de luchthavenpolitie. Ziedaar dus hoe Staatssecretaris Mahdi zijn terugkeerstatistieken opsmukt: met truken van de foor en op kosten van de belastingbetaler. Truken die hij in de toekomst zou kunnen herhalen door deze gratis vluchten en 700 euro ook ter beschikking te stellen aan andere niet-visumplichtige nationaliteiten, zoals Brazilianen en Albanezen, twee landen die samen veel meer zwartwerkers in ons land tellen dan El Salvador. Zo is het natuurlijk niet moeilijk om de terugkeercijfers op te drijven. Ik schafte door dit manifeste misbruik die riante premiesystemen naar visumvrije landen net af. Ik nam er de daling van mijn terugkeercijfers bij. Ons chartervliegtuig zat wel vol en ging naar Irak, een visumplichtig land in het Midden-Oosten.

Dit is niet voor herhaling vatbaar. Daarom vragen wij met N-VA met aandrang dat terugkeerpremies enkel nog uitgekeerd mogen worden aan mensen uit visumplichtige landen en enkel wanneer hen tegelijk een inreisverbod wordt opgelegd. Belastinggeld verdient meer respect.

Ik zal hiertoe een wetgevend initiatief in de Kamer nemen. Ik houd jullie op de hoogte.

Advertentie

Een gedachte over “Vrijwillige terugkeer naar El Salvador

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s