Het Kerstrapport van Paarsgroen

Morgenvroeg beginnen we aan de laatste parlementaire week van het jaar: de plenaire begrotingsdebatten voor het budget van 2022 en de bespreking van de programmawet. De stemmingen worden donderdagavond verwacht. Tijdens deze driedaagse wordt het algemeen regeringsbeleid onder de loep genomen. Tijd voor een paarsgroen Kerstrapport.

Corona-aanpak 5/10

Hét bindmiddel van deze onuitgegeven regering met maar liefst 7 partijen zonder meerderheid in Vlaanderen en met een premier uit de zevende partij van het land, is de aanpak van de coronapandemie. Corona vormt de maïzena van Paarsgroen. Neem de crisissfeer en angstcultuur weg en Vivaldi brokkelt uiteen. Zo bleek tijdens het chaotische debat over de State of the Union toen Corona even verslagen leek. Toch blijft de Corona-aanpak omstreden en mist ze logica. De Pandemiewet gaat te ver. De vaccinatie is een lichtpunt maar vooral te danken aan Vlaanderen en de lokale besturen. Sinds de vierde golf blijkt zelfs Corona een stoorzender tussen de verschillende regeringspartijen.

Respect 1/10

Naast Corona was ‘respect’ het paarsgroene bindmiddel en ‘nieuwe politieke cultuur’ het buzz-woord. Respect voor het parlement, voor de burger, voor de oppositie, voor elkaar. Nog niets van gemerkt. Wel integendeel, het gebrek aan respect voor de oppositie, meerderheid in Vlaanderen, was nog nooit zo groot. De zelfverklaarde ‘goede kant van de geschiedenis’ denkt zich alles te kunnen permitteren. Álles is goed om de stem van de oppositie te smoren. De PS-Kamervoorzitter is niet meer dan een handpop van de meerderheid. De goede werking van de democratie staat onder druk. Daarnaast is het al oude politieke cultuur wat de klok slaat, zowel op vlak van benoemingen als op vlak van de verdeling van macht en geld. Groen doet gretig mee, ondanks de grote woorden een beloftes van Kristof Calvo.

Begroting 2/10

‘De Belgische begroting is in 2025 de structureel slechtste van heel Europa’, voorspelt het IMF. Met de intrede van rood en groen is élke budgettaire discipline overboord gegooid. Cadeaus geven aan hun kiezers is het enige wat telt. De beloofde ‘Retour au coeur’ van de PS, kost miljarden aan de hardwerkende Vlamingen. De liberalen staan erbij en kijken ernaar. De zelfverklaarde ‘iron lady’ op begroting, Eva De Bleeker is onzichtbaar. Eva wie?

Sociaal-economische hervormingen 3/10

Met de vergroening van het wagenpark hebben ze groen gescoord. Maar het gekwakkel rond de kernenergie-uitstap is dramatisch en toont het gebrek aan leiderschap. De ‘grote fiscale hervorming’ is maar een voorbereiding voor de volgende legislatuur evenals de staatshervorming. De kans op een eerbaar compromis is quasi nihil. Van arbeidsmarkthervormingen valt niets te verwachten. Rood en blauw houden elkaar in een wurggreep. En die pensioenhervorming heeft Karine Lalieux zelf de nek omgewrongen. Intussen kreunt de middenklasse onder de prijsstijgingen en de torenhoge energiefacturen.

Migratie 3/10

De aanslepende en zelfveroorzaakte asielcrisis bezorgt de nieuwe ster van de CD&V, Sammy Mahdi, hoofdbrekens en imagodeuken. De hongerstakers blijven hem achtervolgen. Het Europees Asielpact is een slag in het water. Toch blijft hij het blind verdedigen. De terugkeercijfers zijn rampzalig. De mensensmokkel bloeit als nooit tevoren. De gevolgen van links laksisme en naïeve tsjeverij obv illegale migratie tonen zich elke dag meer in het straatbeeld. De situatie in Brussel-Noord, het Maximiliaanpark en Brussel-Zuid is compleet ontspoort. Intussen worden we gechanteerd door een dictator die migranten gebruikt als oorlogswapen tegen het Westen. Oplossing Mahdi: binnenlaten en asielaanvraag aanbieden. Welke Vlaming gelooft nog in deze aanpak van de open asielgrens?

Justitie & Veiligheid 4/10

Heel veel beloftes gemaakt, voorlopig bitter weinig resultaten. De aloude problemen van trage justitie, gebrekkige strafuitvoering en efficiëntietekorten inzake blauw op straat en in de recherchebureaus, blijven bestaan. Intussen nemen de geweldfeiten op onze ordediensten (politie, brandweer zelfs ziekenwagens) fors toe. Iedereen houdt het hart vast voor Oudejaarsnacht. De opeenvolgende debacles bij de aanduiding van Haouach de hoofddoekactiviste als regeringscommissaris, de subsidies aan de Moslimbroeders van het CCIB, de aanhoudende miserie bij de Moslimexecutieve en de repatriëring (én vrijlating) van IS-terroristen toont de naïviteit en politieke correctheid aan als het gaat over het islamisme. De schrik om als islamofoob weggezet te worden zit er bij Paarsgroen diep in.

Buitenland 6/10

Alexander De Croo presenteert goed op het internationale toneel, evenals Sophie Wilmès. Voor beiden lijkt een mooie internationale carrière weggelegd. Ludivine Dedonder moet nog veel boterhammen eten, maar heeft een stevige hap extra geld binnengehaald en kocht zo ademruimte na het debacle met de C130, het WHI, Jurgen Conings en het schandalige ontslag van generaal Boucké. Meyrem Kitir dient haar communicatiestrategie te herzien. Miljoenen belastingsgeld ‘vrijmaken’ die er eigenlijk helemaal niet zijn, komt wereldvreemd over. Zelfs bij socialisten. Erger is ergernis.

Kerstrapport 24/70 = 3,5/10

Deze regering kwam er tegen de volkswil van Vlamingen en dat laat zich voelen. Het is niet meer dan een ‘overgangsregering’ zoals PS-baas Paul Magnette ze dit weekend in HLN zelf bestempelt. Stokebrand Bouchez doet de rest. 2024 wordt ‘the real deal’.

Intussen gaan er weeral kostbare jaren verloren. Tijd die we eigenlijk helemaal niet hebben, afgekocht met zakken geld die we ook niet hebben.

PS: We zullen er staan de komende drie dagen. We beginnen morgen om 9u met onze fractieleider Peter De Roover daarna Groen en PS.
Debatten Live te volgen op http://www.dekamer.be

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s