Capitool

Beste vrienden,

Wat er in de States gebeurt kan geen zinnig mens goedkeuren. Nu ook de Senaat naar de Democraten gaat is het helemaal op voor President Trump.

Hij voerde consequent de Republikeinse agenda uit, communiceerde op een ongezien directe wijze met de Amerikaanse burger en scoorde bij de verkiezingen beter dan algemeen verwacht. Toch is zijn coronarace ondermaats. Sinds de verkiezingen is het zelfs voor de supporters van het eerste uur beschamend geworden. Maandenlang ‘They stole my election!’ roepen zonder bewijs is gewoon zielig. Deze houding kost hem nu de solide Republikeinse meerderheid in de Senaat. De nederlaag is compleet.

Hopelijk krijgen Joe Biden en zijn Democraten de schwung er terug in. Hun oproep tot verbondenheid en eenheid klinkt alvast hoopvol. De radicale elementen in zijn partij zijn dat minder. Het zou goed zijn moest nu toch een aantal wetgevende initiatieven bipartisan – over de partijgrenzen heen – gestemd kunnen worden. Zowel Democraten als Republikeinen dragen hier een grote verantwoordelijkheid.

Ik volg de Amerikaanse politiek al van mijn 16de levensjaar. Het is een hobby en een passie. De Verenigde Staten van Amerika is voor mij niet enkel een prachtig machtig land maar ook nog steeds ‘the land of the free and the home of the brave’. Zelf bevind ik me wat meer aan de Republikeinse zijde van het politieke spectrum, maar deel sommige standpunten absoluut niet (abortus, homohuwelijk, vrije wapendracht…) en word wel eens verkeerdelijk weggezet als ‘fan van Trump’. Ik heb me al vaak geërgerd aan het hokjesdenken en de eenzijdige Europese verslaggeving over het reilen en zeilen in DC en ver erbuiten, maar soms lees ik ook sterke stukken en analyses.

Ik zal het blijven volgen, en mijn inzichten hier weergeven, soms wars van de mainstream. Mensen die zich hier in interesseren, welkom. Mensen die dat choquerend vinden, ontvolgen en even goede vrienden.

Prettige werkdag,

Theo

PS: De wereldwijde eenzijdige afkeuring van het gebeuren op Capitol Hill is logisch en terecht. De manier waarop sommigen dit gebruiken als bliksemafleider voor het eigen coronafalen is iets te opzichtig. Ik voorspel heel wat al dan niet gespeelde verontwaardiging in de Kamer deze namiddag. Vanwege een Vlaamse minderheidsregering met heel wat regeringsleden zonder (noemenswaardige) stemmen, klinkt dat altijd wat hol. Maar het komt te goed uit want de coronaschoentjes werden de laatste dagen nogal nauw. Timing is alles in de Wetstraat, nietwaar.
PPS: Over een uurtje zit ik hierover in debat in de televisiestudio bij LN24. En Français, bien sûr! 😀

Advertentie

Een gedachte over “Capitool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s